avsättning till tjänstepension

Vad händer om du inte har någon pensionsplan?

Vad händer om du inte har någon pensionsplan?

editorial

Om du inte tänker på framtiden, kommer ingen annan att göra det åt dig. Det är ett ordspråk som passar in på pensioner. Om du inte själv har en pensionsplan kan du råka ut för en hel del problem i framtiden. I den här artikeln tittar vi närmare på vad som händer om man inte har tjänstepension. Vi berättar också varför det är så viktigt med avsättning till tjänstepension.

Vad händer om du inte har en pension eller tjänstepension?

Om du inte har någon pensionsplan måste du förlita dig på andra inkomstkällor när du går i pension. Den vanligaste inkomstkällan för pensionärer är den statliga pensionen. Den statliga pensionen är dock inte utformad för att vara en bekväm pensionsinkomst. Den är endast tänkt att ge ett grundläggande ekonomiskt stöd.

avsättning till tjänstepension

Det innebär att om du inte har någon privat pension måste du troligen förlita dig på dina besparingar och investeringar för att fylla på din inkomst under pensioneringen. Detta kan vara en riskabel strategi, eftersom det inte finns någon garanti för att dina besparingar kommer att räcka så länge som möjligt.

Hur länge vill du arbeta?

Ett annat alternativ är att arbeta längre. Det kan vara ett bra sätt att öka din inkomst, men det är inte alltid möjligt. Det är inte alla som fysiskt eller mentalt kan fortsätta att arbeta till 60, 70 eller till och med 80 års ålder. Dessutom finns många jobb helt enkelt inte för äldre personer.

Vad du kan göra nu

Så vad kan du göra för att se till att du har tillräckligt med pengar när du går i pension? Det bästa är att börja spara så tidigt som möjligt. Ju tidigare du börjar spara, desto mer tid har dina pengar att växa. Om du redan är i 50- eller 60-årsåldern och inte har börjat spara än, oroa dig inte – det är aldrig för sent att börja! Allt du behöver göra är att hitta en lämplig sparplan och göra regelbundna insättningar.

Om du inte vet hur din tjänstepension ser ut, eller om du ens har någon, bör du kontakta ett försäkringsbolag, såsom Afaförsäkring (www.afaforsakring.se) så kan de vägleda och hjälpa dig.