finmekanisk verkstad

Tummen upp för innovationer

Tummen upp för innovationer

Tidernas bästa innovation? Ja de måste vara att vi fick den motsättliga tummen. Om man nu kan räkna den som en innovation. Kanske är det mer utav en evolution även om man ibland undrar om de två termerna inte är utbytbara.

Den som inte tror att denna utväxt ur handen är världens bästa grej kan ju alltid ta sig tid till att prova på ett experiment: Gå en dag utan att använda dina tummar. Chanserna är ganska stora att du relativt snart kommer att upptäcka att det är väldigt bökigt. Det mesta här i samhället är anpassat för att du ska kunna hålla i det med en hand. Utan tummarna kommer du antingen att behöver använda båda händerna, sätta fast saker eller använda resten av din kropp.
Livet är helt enkelt anpassat för att ha två tummar.

Det är tur att det finns påhittiga människor som uppfinner saker som gör livet lättare, till exempel för människor som saknar en tumme eller någon annan kroppsdel. Vår fantasi är grunden till allt som du ser kring dig som är skapt av människan. Det är en häftig insikt: Allting vi gör kommer från våra tankar. Från en idé till koncept och förverkligande så är roten våra hjärnor.

Just nu sitter någon och fnular och förädlar en idé som förr eller senare kommer att bli till en prototyp genom tillverkning i en finmekanisk verkstad. Visar sig prototypen vara tillräckligt lovande så kan den fortsätta att utvecklas och testas för den tilltänkta marknaden.

Det är lätt att känna sig ödmjuk när man inser hur mycket individuellt slit som ligger bakom alla de bekvämligheter som vi tar för givna idag. Ta bara när den första människan insåg att man kunde göra verktyg av sten som kunde skära, eller användas som yxa för att få ned trädstammar.
Vilken revolution för vår arts överlevnad.