Tandläkare

Tandborstning, bra kost och tandläkare ger goda förutsättningar för starka tänder

Tandborstning, bra kost och tandläkare ger goda förutsättningar för starka tänder

Det finns många besvär man kan drabbas av om man inte tar hand om sina tänder. Ett av de vanligaste problemen är karies (eller hål i tänderna som man också kallar det). Karies uppstår till följd av att skadliga bakterier bildar syror som löser upp tandytan. För att undvika karies finns det främst tre saker som kan vara bra att göra och det är att sköta sin munhygien, tänka på vad man stoppar i sig samt besöka tandläkare med jämna mellanrum. 

Var noggrann med tandborstningen

Det mest grundläggande för att lyckas med god munhygien är att borsta tänderna i två minuter både morgon och kväll. Det är viktigt att försöka komma åt alla tänder och det är även bra att komplettera borstningen med tandtråd eller dylikt för att även komma åt mellan tänderna. Det är också viktigt att tandkrämen man använder innehåller fluor eftersom det är ett ämne som kan motverka syraangrepp.

Efter att man har borstat sina tänder är det bra att undvika mat och dryck (förutom vanligt vatten) i ungefär två timmar för att tänderna bland annat ska kunna bli stärkta av fluoren från tandkrämen. Generellt sett bör man även låta tänderna vila mellan måltider genom att inte småäta och det är såklart även bra att undvika socker i mat och dryck. 

Tandläkare kan upptäcka om något inte stämmer

Sist men inte minst så är det viktigt att besöka tandläkare med jämna mellanrum för att undersöka hur tänder och tandkött mår. Skulle det vara något problem så är det bra att det blir uppmärksammat och därmed kan åtgärdas så tidigt som möjligt. Tandläkare kan även ge goda råd om det är något man kan göra bättre. Den som är i behov av tandvård i Järfälla kan besöka https://www.xn--tandlkarejrflla-4kbfc.com/, där hittar man duktiga tandläkare som utför underökningar och behandlingar i lugn miljö.