Kamerastativ

Stativet öppnar upp för kreativitet

Stativet öppnar upp för kreativitet

Fotograferandet har verkligen varit med om en evolution under början av detta millenium.

Först kom digitalkamerorna, vilket plötsligt gjorde att det gick att smattra på med bilderna utan att tänka på att kamerarullen skulle ta slut.
Vissa anser såklart att detta sänkte kvaliteten på bilderna – begränsningen i att faktiskt ha ett rätt digert antal bilder att ta gjorde att man ansträngde sig mer. Nu kunde man plötsligt bara skjuta på.
Andra säger att det ledde till det motsatta: Att i princip ha oändligt med bilder att ta gjorde också att folk nu kunde raffinera sin stil.

Den andra evolutionen kom sedan när mobilkamerorna gjorde sitt intåg.
Visst, det gick att ta bilder även med mobilkameror där i början av 00-talet, men det var först där kring de smarta telefonernas intåg som bildkvaliteten fick sig en ordentlig skjuts.
De allra nyaste mobilerna, med flera olika objektiv, pushar verkligen gränsen för hur snygga och detaljerade bilderna kan bli. Om någon generation kan man anta att systemkamerorna kommer att kännas som stora reliker från stenåldern för 90 procent av alla som vill fotografera.

För den som vill utveckla sitt fotograferande, eller bara labba lite, så är ett stativ en bra början på att fördjupa sig i kamerans potential. På coolpriser.se en en uppsjö med stativ för den som vill testa hur det till exempel är att använda långa slutartider. Detta möjliggör en hel del annorlunda och häftiga grejer i anslutning till när ljuset är svagt eller obefintligt.

I beckmörker kan man till exempel låta slutartider stå på säg 10 sekunder, och sedan använda en ficklampa för att ”skriva” en text som sedan dyker upp på bilden. Du har säkert sett tekniken användas på foton som du har sett på nätet.

Detta är bara ett av sätten att labba med kameran och skapa bilder som kittlar fantasin.