rubiks kub

Rubiks kub i flera olika tappningar

Rubiks kub i flera olika tappningar

Den klassiska 3×3 Rubiks kuben är en pryl som de allra flesta känner till. Den har funnits tillgänglig på den globala marknaden sedan 1980-talet och har sålts i över 400 miljoner exemplar. Men Rubiks kub kommer numera i många olika varianter, allt från större och mindre storlekar till helt andra färger och former. 

Populära 3D-pussel inspirerade av Rubiks kub

Megaminx tärningen (även kallad Hungarian Supernova och Magic Dodecahedron) är ett 3D-pussel med tolv sidor. Förutom att den har dubbelt så många sidor så påminner den på många vis om den klassiska Rubiks kuben.

Pyraminx tärningen som även kallas ”den pyramidformade Rubiks kuben” har fyra sidor där varje sida består av nio mindre trekanter, åtminstone den klassiska varianten eftersom det även finns Pyraminx tärningar som har andra former i sig. Pyraminx är en riktigt rolig utmaning som idag är världens näst bäst säljande tärning efter Rubiks kub.

En Skewb är formad som en kub precis som klassikern men den skiljer sig genom att den roterar runt hörnen, en Rubiks kub däremot har sin axel i mitten. Square-1 tärningen är en kul och annorlunda utmaning med en rolig och unik design. Det som gör den speciell är att tärningens form ändras under tiden du löser den.

Rubiks kub i flera storlekar

Det finns som sagt även fler storlekar på kuben än den klassiska 3×3. Det finns de som är mindre (2×2) och från 3×3 går det bara uppåt, till exempel så kan du hitta kuber ända upp till storlek 17×17 hos MasterCubeStore.

Ju fler bitar en kub har desto svårare är den att lösa. Svårigheten ökar dock inte efter 5×5, utan endast tiden det tar att lösa kuben. Kuber med ojämnt antal bitar är vanligtvis enklare eftersom de har fasta mittbitar. Så vill du ha en rejäl utmaning som tar lite tid att lösa kan du skaffa en 6×6 kub, en sådan hittar du på https://mastercubestore.se/55-6×6.