LED GATUBELYSNING

LED-lampor som gatubelysning räddar klimatet

LED-lampor som gatubelysning räddar klimatet

editorial

En stad är inte särskilt mycket utan sin gatubelysning. Det är åtminstone inte en särskilt välbelyst stad. Faktiskt till och med en väldigt mörk stad. Och mörker är naturligtvis lika med otrygghet. I mörkret smyger ficktjuvar, rånare och våldtäktsmän omkring. Men ju mer belysning, desto större säkerhet. Dessutom underlättar det ju faktiskt om man ser vad som är framför sig när man promenerar, cyklar eller kör. Gatubelysningen är därmed även praktisk.

Om gatubelysningen dessutom består av LED-belysning är det förstås ännu bättre. Varför då? Varför går det inte lika bra med vanliga lampor? Jo, därför att LED-lampor är ett betydligt bättre alternativ för vårt gemensamma klimat. LED-lampor förbrukar betydligt mindre energi, upp till 50 gånger mindre energi faktiskt, vilket såklart spar på klimatets ansträngningar och resurser. Det är väl också den enda anledningen man egentligen behöver för att göra det valet.

Försök påverka din kommun

Med tanke på hur många lampor det är i en stad, eller ens bara i en mindre ort, så blir det ännu viktigare att gatubelysningen är miljövänlig. Helst av allt med LED-belysning då förstås. Det gör enormt stor skillnad om man lyser upp gatorna med LED-lampor jämfört med mindre energieffektiva lampor. Kom ihåg att en LED-lampa är 50 gånger mer effektiv än en vanlig lampa. Föreställ dig nu alla tusentals lampor som finns på gatan där du bor.

Det är med andra ord lika viktigt att sätta upp LED-lampor och annan energisnål belysning på gatorna som det är i ditt eget hem. För det är lite som Al Gore sade. Ingen kan göra allt, men alla kan göra någonting. Du kan byta till LED-lampor hemma. Och du kan försöka påverka din kommun att byta ut den gamla gatubelysningen till LED-belysning. Tipsa dem om att gå in på ledmegastore.se. Då kan de själva se fördelarna. Svart på vitt.