Köpa Stål

Lär dig köpa stål på rätt sätt

Lär dig köpa stål på rätt sätt

editorial

Det finns många anledningar till att man vill köpa stål. Kanske behöver de det för ett byggprojekt, eller så kanske de letar efter ett mer hållbart alternativ för sina hushållsapparater. Oavsett anledning kan det vara en svår uppgift att köpa stål. Det finns många olika typer av stål på marknaden, och alla har sina egna unika fördelar och nackdelar. Steelpro AB är en aktör på marknaden som erbjuder flera olika typer av stål. I den här artikeln diskuterar vi vad det innebär att köpa stål och hjälper dig att ta reda på vilken typ som är rätt för dina behov.

Historien bakom stål

Allt började med en man vid namn Henry Bessemer. År 1856 uppfann han en process för att skapa stål som revolutionerade industrin. Före hans uppfinning var stål en dyr och svårproducerad metall. Tack vare Bessemers process blev det möjligt att massproducera stål snabbt och billigt. Idag finns det många olika typer av stål på marknaden, för flera olika ändamål.

Köpa Stål

Vad du ska tänka på när du ska köpa stål

När du köper stål köper du i huvudsak järn som har blandats med andra element för att skapa en starkare produkt. Den vanligaste typen av stål är kolstål, som innehåller mellan 0,04 och 0,30 viktprocent kol. Kolstål är starkt och hållbart, men det är också känsligt för rost och korrosion. Därför används det ofta i byggprojekt där styrka och hållbarhet krävs.

Det finns många olika kvaliteter av kolstål, var och en med sin egen prisnivå. Den vanligaste kvaliteten är A36, som är standarden för konstruktionsstål i USA. Andra populära kvaliteter är A572 och A588, som används i en mängd olika tillämpningar, bland annat broar, byggnader och maskindelar.

När du köper stål måste du bestämma vilken typ av stål du vill ha. De vanligaste typerna av handelsstål är:

  • Kolstål: Det är den vanligaste ståltypen och den mest mångsidiga, vilket gör den idealisk för en mängd olika tillämpningar.
  • Legerat stål: Den här typen av stål innehåller andra element utöver kol, till exempel mangan, krom eller nickel.