skog

Det vidsträckta, gröna täcket

Det vidsträckta, gröna täcket

Sverige är ett vackert land. En stor förtjänst till detta är det härliga, vidsträckta, gröna täcket – alltså all skog. Mer än hälften av landytan är täckt av detta klorofyllfärgade, lummiga täcke. Sveriges invånare är överlag ganska vana med sin skog och det är en självklarhet att man fritt kan ströva runt i den. Denna frihet kan man tacka Allemansrätten för, som är tämligen unik. Liknande rättigheter till naturen finner man inte på många andra platser på jordklotet. Men en viktig sak att komma ihåg, är att Allemansrätten dock inte bara innehåller rättigheter, utan även skyldigheter.

 

Både rättigheter och skyldigheter

De skyldigheter man har till naturen och skogen handlar bland annat om att man inte förstöra den. Man får inte plocka fridlysta växter, ta grenar från träden eller andra saker som kan skada eller utarma skogen. I sin tur, om man är varsam och följer skyldigheterna, kan man med gott samvete njuta av både barrskog, lövskog och blandskog. Man kan plocka bär från blåbärsriset som i stora delar av skogen bildar ett härligt grönt golv. Man kan även hitta sina egna hemliga svampställen med härligt gula kantareller och sedan plocka en fin bukett med färgglada blommor och ta med sig hem. 

 

 

Förvalta din skog väl

Äger du skog? Eller har du planer på att kanske investera i skog? Se då till att du har någon som kan förvalta den åt dig, om du nu inte har både tid och kunskap att göra det själv. För hjälp med skogsförvaltning finns det olika skogsbolag att anlita. En duktig skogsförvaltare anpassar sig till dina behov, har koll på att skogen är välmående och kan med olika åtgärder se till att öka tillväxten i skogen ganska ordentligt. Då kommer den gröna, frodiga skatten att kunna växa och bli ännu rikare. Länge leve skogen och vår härliga natur.