leksak

Barn i alla åldrar behöver leksaker

Barn i alla åldrar behöver leksaker

Tänk att få vara barn igen. Tänk att inte ha större bekymmer än att välja vilken leksak du ska leka med idag. Att få vakna upp en morgon och bara ha på sin agenda att “idag ska jag gunga på gunghästen” eller “idag ska jag äntligen kunna ‘gå ut med hunden’ med min jojo”.  

Det är klart, leksaker har förändrats en del genom åren. Det är inte alltför längesedan som barn tvingades leka med kottar. De tvingades fantisera ihop ett ansikte på en bit bark. Det fanns helt enkelt inga andra alternativ, eller så hade man inte råd med dem. På den tiden var fantasin den främsta leksaken man kunde ha. Då behövde man aldrig känna sig ensam. Inte så länge man hade sina kottar och pinnar att leka med i skogen.  

Leksaker förändras med tiden

Men när tiderna har förändrats har förstås också leksakerna förändrats. Idag hittar du inga kottar när du går in på en leksaksleverantörs hemsida, som till exempel https://lekakademin.se/. Det är istället sparkcyklar, ansiktsfärg, dockhus och träklossar. Det är i och för sig inte alltför dyra eller moderna leksaker. Snarare tidlösa alternativ som fanns för många år sedan, finns idag och förhoppningsvis kommer att finnas även i framtiden. 

 

Viktigt att få leka

Det jobbiga blir när barnet börjar ställa krav på dyrare leksaker. Sådana som drönare, hoverboards eller radiostyrda flygplan. Då får du god lust att ge dem några kottar istället, så att de får lite perspektiv och slutar tjata efter leksaker du inte har råd med.  

Samtidigt är det viktigt att barnen faktiskt får leka. Att de får leksaker som är anpassade för deras ålder och stimulerar dem på ett meningsfullt sätt. De ska gärna få lära sig saker samtidigt. För är det någonting ett barn kan allra bäst, så är det nog att leka. Oavsett vad det egentligen är för leksak.